Bleší invaze

 
 

 

V uplynulých měsících se začlo díky nezvykle teplému počasí velmi dařit různým parazitům, především blechám. Kdo doposud tento drobný hmyz nepoznal, měl teď možnost. Blechy zaútočily ve velkém a leckoho nemile překvapily. Bohužel narozdíl např. od klíšťat se jich těžko zbavuje kvůli složitému vývojovému cyklu, který neprobíhá pouze na zvířeti, ale i v jeho okolí. Dospělé blechy po nasátí se krve vyskakují ze srsti zvířete a kladou vajíčka do prostředí, kde pes nebo kočka žijí. Zamořen tedy může být celý byt, kotec apod. Vajíčka jsou velmi odolná proti všem dezinsekčním prostředkům a vlivům prostředí. Po několika týdnech se líhnou larvy, které se živí organickými zbytky, tedy neparazitují na zvířatech a až z těchto se vyvíjí dospělé blechy, které opět napadají zvířata, sají krev a brzy se opět množí. Tím se vývojový cyklus uzavírá. Z tohoto je zřejmé, že je důležité preventivní ošetření zvířat a pokud už si nějaké blešky pes nebo kočka domů donesou, pak je potřeba ošetřovat prostředí  - tzn. hubit všechna vývojová stádia, abychom přerušili vývojový cyklus blech a nenechali je dospět. 

 Co tedy dělat, když u našeho mazlíčka najdeme blechy nebo bleší trus (jakoby drobná zrnka máku - natrávenou krev)? V prvé řadě OPAKOVANĚ ošetřit zvíře účinným přípravkem. To je první kámen úrazu, protože různých přípravků je mnoho a je potřeba volit podle stupně zamoření parazity, typu srsti, množství zvířat, která žijí dohromady, podle toho zda zvíře žije v bytě nebo venku, zda se jedná o psa nebo kočku. Obecně lze říci, že šampony mají jen momentální účinek a nepůsobí dluhodobě. Obojky jsou spíše preventivní. Spreje a spot-ony ("kapky za krk") mají výhodu v tom, že zabíjí poměrně rychle blechy na kůži zvířete a působí až několik týdnů, avšak některé populace blech již mohou mít na tu kterou účinnou látku vytvořenu rezistenci a proto někdy musíme vyzkoušet více různých přípravků. Novinkou jsou přípravky ve formě tablet. Výhodou může být to, že se nesnižuje účinnost po koupání zvířete a nehrozí snížení účinnosti po stečení nebo olízání jak tomu hrozí u pipet a sprejů. Zároveň s ošetřením zvířete je potřeba OPAKOVANĚ ošetřit i prostředí, ve kterém zvíře žije. Velmi účinné jsou spreje určené přímo k hubení blech v prostředí. Pouhé mechanické očištění, vysávání a praní pelíšků nemusí být dostatečně účinné. Nedostatečné ošetření prostředí je hlavní příčinou, proč se často nedaří blech zbavit a objevují se stále znovu a znovu, jak se postupně líhnou nové bleší populace.

 

Nedaří se Vám blech ani přes to všechno zbavit nebo si nevíte rady jaký přípravek zvolit? Nebojte se oslovit svého veterináře, který Vám jistě rád v této problematice poradí a pomůže vybrat vhodný přípravek na míru Vašeho zvířátka. Každopádně je boj s blechami často běh na dlouhou trať a je potřeba obrnit se trpělivostí a nepodceňovat protivníka!